ChatGPT Plus Alınır Mı? Ücretsiz Sürümden Farkları Neler?

Son zamanların en büyük ve en merak uyandıran teknolojisi kesinlikle ChatGPT dersek abartmış olmayız. ChatGPT’nin çıkışıyla birlikte yapay zeka artık insan hayatının bir parçası olma yolunda ilerlemekte ve şimdiden insanlar yapay zekaya, işleyişine, bilgisayar tabanlı işlerde büyük bir rol oynamasına, işleri bu kadar kolaylaştırmasına büyük bir hayranlık beslemeye başladı. Hayatımıza bu kadar hızlı girdiği gibi de gün geçtikçe insanlar, farklı farklı teknikler ve prompt sayesinde çok daha fazla verim almaya başladılar. İnsanlar kullanmayı öğrendikçe, ChatGPT’de OpenAI tarafından geliştirilip bu insanların hızına ayak uydurmaya devam ediyor. Piyasaya ilk sürüldüğü sürüm ile şu an herkes tarafından kullanılan sürümün arasında çok büyük geliştirmeler mevcut. Bunlardan en dikkat çekeni ise; ChatGPT Plus.

ChatGPT Plus, adı üstünde olduğu gibi aylık belirli bir ücret karşılığında kullanıcılara çok daha hızlı, daha gelişmiş cevap veren ve en önemlisi bunları GPT-4 üzerinden yapan bir yapay zeka hizmeti sunuyor. Bu da demek oluyor ki, ücretsiz ve ücretli arasında fark yaratıyor ve kullanım şeklinize göre daha fazla verim almanızı sağlıyor. Premium hizmetinin bedeli dolar bazı üzerinden ücretlendirildiği için doğal olarak ülkemizdeki insanların sorduğu tek soru “Değer mi?” sorusu oluyor. Sizler için elimizden geldiğince ücretli ve ücretsiz sürümlerin farklarını anlatmaya çalışacağız.

İlk olarak ücretsiz sürüm ile başlayalım. ChatGPT’nin ücretsiz sürümü kullanıcılara neler sunuyor, neler sunmuyor?

Şu an, herkes gibi siz de ChatGPT’ye ücretsiz şekilde kayıt olup, hemen kullanmaya başlayabilirsiniz. Ücretsiz sürümü kullanan kişiler hiçbir sınırlama olmadan diledikleri gibi kendi prompt’larını oluşturarak veya internetten hazır prompt’lar kullanarak ChatGPT’nin hünerlerini keşfedebilir. İsterseniz ChatGPT’yi bir satış danışmanı olarak kullanın, bir kitap hakkında önemli yerleri belirtmesini isteyerek özet çıkartın, farklı kod dillerinde kodlama yaptırın. Yapay zekayı nasıl ve hangi alanda kullanmak istiyorsanız, hayal gücünüzü de katarak dilediğiniz gibi kullanın. ChatGPT, sizin için sınırları olmadan çalışan bir asistanınız gibi düşünün.

ChatGPT’yi ücretsiz olarak kullanmaya devam ediyorsunuz fakat küçük gibi gözüksede aslında önemli kısıtlamalar var. Bunlardan en önemlisi, ücretsiz sürümün kısıtlanmış GPT-3.5 altyapısını kullanması. GPT-3.5, ücretsiz kullanıcılara daha yavaş cevap süresi, yapmasını istediğiniz şeyi yapmış olarak gözükse bile verdiği cevaplar bazen çok zayıf ve tekrarlayıcı oluyor, uzun cevap verirken yarıda kesilmesi, sunucuların yoğunluğundan dolayı işleminizi anlamaması gibi kısıtlamalar sık sık karşınıza çıkacak. Ücretsiz sürümü eğer anlık herhangi bir konuda yardım almak için uzun uzun kullanmayacaksanız işinizi kesinlikle görüyor.

Kısa, anlaşılabilir ve genel bir değerlendirme yaparsak sonuçlar şöyle olacaktır:

Mantıklı Cevap: 3/5

Hızlı Cevap Süresi: 2/5

Tutarlılık: 1/5

Kısacası, ücretsiz sürüm aslında sizlere yapay zekanın neler yapabileceğini gösteren, tanıtan bir önizleme gibi düşünebilirsiniz. İnsanları yapay zeka dünyasıyla tanıştırmak için de büyük bir rol oynuyor.

Ücretli sürüme geçmeyi düşünüyorum. ChatGPT Premium’un sunduğu avantajlar neler?

ChatGPT Premium’un sunduğu en önemli özelliği ve aslında para verdiğiniz şey tam olarak ücretsiz sürümde kullanılan kısıtlı GPT-3.5 altyapısının kısıtlandırılmamış sürümünü kullanmaya başlamanız ve dilediğiniz zaman en yeni altyapısı olan GPT-4’e geçebilme özgürlüğünüz. Parayı verenin düdüğü çaldığı gibi, ücretli sürüm ile birlikte yapay zeka size tam bir efendisi gibi davranmaya başlıyor. Verdiği cevapların tutarlılığı, hızlı yanıtları, bütün komplike işleri yapması, verdiğiniz komutlara göre tamamen role bürünebilmesi ve prompt’lara karşı çok daha duyarlı olması gibi bambaşka bir yapay zeka ile karşılaşıyorsunuz.

Ücretli sürüme eklenen yeni özelliklerden bir diğeri ise, ChatGPT’ye internette dolaşma özelliği gelmesi. ChatGPT’nin söylediği her şeyin statik olduğunu ve sunduğu verilerin bir son tarihi olduğunu belirtmek istiyoruz. ChatGPT’nin bilgi birikimi yalnızca Eylül 2021’e kadar uzanmaktadır. Doğrudan internete bağlı değildirler ve bu nedenle gerçek zamanlı bilgilere veya güncellemelere erişemezler. ChatGPT kitaplar ve makaleler de dahil olmak üzere çok çeşitli veri kaynakları üzerinden eğitilmiştir. Sürümler arasındaki temel farklar mimarilerinde, ince ayarlarında ve kullanılan eğitim verisi miktarında yatmaktadır. İnterneti dolaşma özelliğinin gelmesiyle birlikte, ChatGPT artık dünya üzerinde bulunan herhangi bir piyasada olup bitenleri sizin kullanım amacınıza göre şekillendirecek. Korkunç bir sonsuzluk bizleri bekliyor.

Ücretli sürüm için kısa, anlaşılabilir ve genel bir değerlendirme yaparsak sonuçlar şöyle olacaktır:

Mantıklı Cevap: 5/5

Hızlı Cevap Süresi: 3/5

Tutarlılık: 4/5

ChatGPT’nin ücretli sürümü düzenli olarak geliştirmeler ve güncellemeler alarak kullanıcılarına çok daha iyi hizmet vermeyi hedefliyor. İlerleyen zamanlarda ChatGPT, şu an bulunduğu konumdan alacağı güncellemeler ile çok daha farklı ve mevcut işe yararlılığından da öteye geçecektir.